Dezlegări in post

Zilele posturilor  în care mâncăm untdelemn şi dezlegăm la vin

Din pricina asprimii posturilor si a slăbiciunii trupului omenesc, precum si pentru cinstirea zilelor în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie, canoanele Bisericii îngăduiesc creştinilor dezlegare la vin şi untdelemn în zilele:

În Postul Mare : sâmbăta şi duminica; în ziua de 24 februarie: aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul; la 9 Martie: Sfinţii 40 de Mucenici; la Buna-Vestire, când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în vinerea ori sâmbăta din Săptămâna Patimilor .

În Postul Crăciunului : la 23 şi 30 noiembrie, la 4, 5, 6, 9, 16 şi 20 decembrie, dacă aceste zile cad luni, miercuri sau vineri - căci în aceste zile se prăznuiesc sfinţi mai însemnaţi .

Zilele posturilor în care mâncăm peşte

Însemnătatea unor praznice împărăteşti şi a unor sfinţi este aşa de mare încât Sfinţii Părinţi au dezlegat mâncarea de peşte în posturile aspre. Arătăm aici aceste praznice şi sfinţi:

În Postul Mare : Buna-Vestire (25 martie) şi în Duminica Floriilor

În Postul Sfinţilor Apostoli : Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), chiar dacă aceasta ar cădea miercuri sau vineri

În Postul Sîntămăriei : Schimbarea la Faţă  (6 august)

În Postul Crăciunului : Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 24 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea miercuri sau vineri

De asemenea mâncăm peşte în zilele de luni, miercuri şi vineri ale acestui post , dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.

În sfârşit dezlegăm la peşte în zilele cu sfinţi însemnaţi, precum 23 şi 30 noiembrie, 4,5,6,9,16 şi 20 decembrie,  dacă aceste zile cad marţi sau joi. Cu atât mai mult, când în zile de marţi sau joi se întâmplă hramul bisericii.

Zile de post în care se mănâncă de dulce

Pentru bucuria Învierii Domnului, a Pogorârii Sfântului Duh, pentru prisosirea postului  - sau din pricina unor eretici cu care nu trebuie sa semene nicidecum creştinul -  Sfânta Biserică dezleagă să mâncăm de dulce în anumite zile de post. Acestea sunt :

Miercurile şi vinerile din săptămâna Vameşului şi a Fariseului, din săptămâna Brânzei ( mâncăm numai ouă, brânză, lapte), din Săptămâna Luminată ( între Paşti şi Duminica lui Toma), din săptămâna Rusaliilor (de la Pogorârea Sfântului Duh până la Duminica Tuturor Sfinţilor) şi cele dintre Crăciun şi Bobotează (afară de ajunul Bobotezei - când postim). Aceste miercuri şi vineri sunt însemnate în calendar cu cuvântul "Harţi".

În miercurile şi vinerile în care cad Crăciunul şi Botezul Domnului mâncam tot de dulce.