Magnatul care a renuntat la tot

Omul care a devenit al doilea milionar oficial al Rusiei de dupa caderea comunismului si-a abandonat averea pentru a trai ca un taran intr-o parte indepartata a tarii.

La doar 24 de ani, German Sterligov a pus bazele propriei companii si in scurt timp, profitand de vidul de legislatie din acea vreme, a reusit sa construiasca un imperiu financiar, cu birouri in Londra si New York. Mai tarziu a incercat sa candideze la presedentia Federatiei Ruse. Dar acum, la 15 ani dupa ce a facut primul sau milion, a renuntat la afaceri si a optat pentru o viata traditionala taraneasca, traita in adancul zonei rurale rusesti, impreuna cu sotia sa si cei cinci copii.

"Viata mea nu a fost niciodata mai buna - inca nu pot crede ca am o viata atat de implinita si interesanta", a declarat el programului BBC World Service's Outlook.

"Puii de curcan tocmai au iesit de sub closca - aceasta este o stire interesanta pentru noi in momentul de fata. Am reusit sa gasim fericire ca si familie - si inca nu pot sa cred ca am reusit sa parasim Moscova, cu toata atmosfera ei de mercenariat, invidie si ostilitate. Cu greu pot descrie starea sufleteasca in care ne aflam, exact cum nu poti descrie gustul unei inghetate. Trebuie sa o gusti pentru a stii asta." Noul capitalist

Domnul Sterligov traieste acum intr-o casa mica, pe care o descrie ca fiind "o soba ruseasca, cateva ferestre, pereti si un tavan". Are deasemenea doua tractoare, un boldozer si o Toyota veche, desi pe timp de iarna la ferma se poate ajunge doar cu o caruta tarasa de cai. Ce mai apropiata casa se afla la 11 km distanta. Nu are electricitate si acum incearca sa se descotoroseasca si de telefonul mobil.

Cu toate acestea, el spune ca nici atunci cand era bogat nu a dus o viata tipica de magnat rus. "Nu aveam elefanti sau piscine", spune el. "Dar este adevarat, am trait intotdeauna in cele mai bogate, elegante si exclusiviste cartiere, in case mari si scumpe".

In afara de Moscova, a avut birouri pe Battery Park, langa Wall Street, in New York, si pe Curzon Street, din centrul Londrei.

Domnul Sterligov a avut succes achizitionand imprumuturi nesigure de la institutii financiare care inca se straduiau sa supravietuiasca intr-un sistem nou, capitalist. A investit in actiuni si a pus la punct o companie de comert international. In trei luni a reusit sa returneze toate imprumuturile pe care le datora.

In periada lui de prosperitate, German Sterligov a oferit locuri de munca pentru 2.500 de persoane. In prezent, acestia mai sunt doar in numar de doi, ambii muncitori, care il invata pe Sterligov cum sa faca lucruri precum constructia de ziduri sau repararea de garduri.
O familie mai fericita

Domnul Sterligov si-a vandut averea la licitatie dupa ce s-a ales praful de ambitiile sale politice. Acestea incepusera cu o campanie pentru functia de guvernator al Siberiei si au fost urmate de candidaturile pentru primaria Moscovei si in final pentru presedentia Rusiei.

"Mi-am dorit sa schimb viata oamenilor din Rusia in bine", spune el. "Mi-am dorit sa aduc o noua viziune acestei tari, pentru a crea o viata mai buna. Dar nu am reusit, si am ajuns sa imi dau seama ca, chiar daca nu voi putea fi alaturi de tara mea in acest mod, familia mea inca are nevoie de mine - si am putut face schimbari la acest nivel."

A ajuns sa acumuleze datorii uriase din pricina costurilor campaniilor sale electorale. Ca rezultat, si-a vandut casa din Moscova, toate proprietatile si actiunile, si si-a platit datoriile. Apoi, dupa o calatorie in padure, si-a construit o casa cu banii care ii mai ramasesera dupa ce totul fusese vandut.

"In astfel de situatii urgente, nu este timp de discutii - atunci capul familiei, barbatul, trebuie sa ia toate deciziile", spune el.

"A fost greu pentru sotia mea, care nu era obisnuita cu viata la tara, ci mai degraba cu viata de milionar. Acum este recunoscatoare, deoarece copiii nostrii duc o viata normala, o viata reala. Familia mea este fara indoiala mai fericita."
Copiii domnului Sterligov primesc educatie acasa, deoarece el crede ca mediul din scoala "ii va corupe". Nu le va permite sa urmeze studii universitare, din acelasi motiv: "Universitatile sunt pline de depravare - nu s-ar deprinde cu altceva de acolo in afara de corupere morala. Asadar, este in afara de orice discutie", spune el.

Este un nationalist convins si a devenit profund religios acum 10 ani - desi nu vrea sa vorbeasca despre acest lucru, descriindu-l ca fiind "prea personal".

"Nu mi-a mai ramas nici un ban - tot ceea ce am sunt banii din buzunar. Si mai am niste gaste, vite, un berbec si mai nou, niste curcani. Avem aproape tot ceea ce ne trebuie. Nu mai trebuie sa cumpar decat zahar, sare, ceai si ocazional paine, atunci cand suntem suficient de lenesi pentru a nu ne macina propria faina".

Alte lucruri despre Sterligov:

* S-a retras de la facultate
* Si-a numit prima companie "Alisa", dupa cainele sau
* A devenit profund religios (ortodox) in 1996
* Si-a lansat o afacere foarte profitabila de sicrie
* Este un nationalist convins si istoric amator
* A lansat campanii impotriva avortului si pentru pedeapsa cu moartea
* A fost impiedicat sa participe la alegerile prezidentiale din 2003 de catre administratia de la Kremlin

Sursa articolului: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5148132.stm